duminică, 21 aprilie 2013

Biserica Gruita, "Cruci", Goiesti, Dolj

Biserica a fost construita in anul anul 1770. Dupa 200 de ani, arde interiorul acesteia si de atunci este lasata in paragina. Locuitorii satului Cruci au ales să plece de acolo pentru ca erau  rupţi de civilizaţie, si nu aveau curent electric. Astfel din satul prosper de acum ceva vreme, astazi au ramas doar doua case si biserica.








Dimineata la marginea orasului






sâmbătă, 20 aprilie 2013

Mănăstirea Brâncoveni, Judetul Olt

Este situată la 20 km sud-vest de Slatina, la sud de Piatra Olt, în zona şoselei Slatina-Caracal, şi la 6 km de halta Pârşcoveni, de pe linia ferată Piatra Olt-Caracal. Boierii din familia Brancovenilor o construiesc, in secolul al XV-lea, ca loc de refugiu. Inceputurile vietii monahale de la Brancoveni se pierd in veacurile indepartate ale istoriei, manastirea fiind refacuta de catre boierii Craiovesti.








Ruinele Curţii Domneşti sec. XVI-XVIII-Brâncoveni

Complexul este compus din Biserica parohiala cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” si ruinele zidului de incinta ambele fiind cuprinse în Lista monumentelor Istorice.

Biserica este construita din caramida în anul 1635, avându-l ca ctitor pe Matei Basarab, domn al Munteniei si sotia sa doamna Elina.


„Aceasta sfânta si dumnzeiasca biserica, este zidita din temelie de fericitii ctitori, Matei Basarab si Doamna Elina, si reparata de trei ori, dupa cum se arata în a doua inscritie”.


duminică, 14 aprilie 2013

Mănăstirea Jitianu, satul Braniște, județul Dolj

Situată la circa 8 km în partea sudica a Craiovei, se află o zonă mlăştinoasă, inundată din când în când de apa ploilor şi a zăpezilor. Aici se găseşte localitatea Balta Verde.





Conform tradiției aici a fost o bisericuță din lemn ridicată de Mircea cel Batran după victoria de la Rovine. Hramul vechii bisericuţe construite la început de Mircea cel Bătrân a fost păstrat de ctitorii Mănăstirii Jitianu.